Révész Márta

Csipkés múlt-jelen
A vertcsipke megismerése számomra könnyű volt, hiszen olyan családba születtem, ahol anyai ágon öröklődött a készítésének hagyománya. Az első próbálkozásom még kisiskolás koromban történt, de komolyabb, önálló munkákra természetesen csak felnőtt fejjel vállalkoztam. Ebben az időben ismertem meg mennyi féle és technikájú vertcsipke létezik. Én ezek közül, az új stílusú vertcsipkékkel foglalkozom.

Első munkáimat 1989-ben zsűriztettem. 1991-ben kaptam meg a Népi iparművész címet. Sok kiállításon vettem és veszek részt az országhatáron belül és kívül is. Tanítottam és ma is tanítok gyermekeket, felnőtteket egyaránt. Örömmel tölt el, amikor egy-egy tanítványom munkájával találkozom kiállításon vagy pályázaton. Hosszú évek dédelgetett álma volt, hogy a munkáimat egy állandó kiállításon mutathassam be.


Kiállítások, eredmények:

1991 óta, hazai, csoportos kiállítások: Bábolna, Békéscsaba, Budapest, Gyöngyös, Kiskunhalas, Kiskunlacháza, Kunszentmárton, Szekszárd, Szentendre, Szolnok, Tata, Tokaj, Zalaegerszeg városokban.


Külföldi csoportos kiállítások:

Anglia, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.


Szakmai díjak:

  • 1990 - Miniszteri dicséret, kiemelkedő pedagógusi munkáért
  • 1991 - Népi Iparművész
  • 1993 - "Ruhaviseletek és kiegészítők" pályázat: kettő I. díj
  • 1996 - ONK arany fokozat
  • 2000 - ONK arany fokozat
  • 2005 - ONK Gránátalma díj

* ONK - Országos Népművészeti Kiállítás


Powered by