Bemutatóterem

Csipkeház Apartman és Bemutatóterem

Varázslatos alkotások és interaktív élmények a Csipkeház Bemutatótermében

Bemutatótermünkben a vertcsipke művészetének varázslatos világa tárul eléd! Fedezd fel az egyedülálló alkotásokat, tanulj a csipkekészítés technikáiról, és merülj el az interaktív élményekben bemutatóinkon.

Csipkevásárlási lehetőségekkel és vendégszobáinkkal további kényelmet biztosítunk számodra, hogy teljes mértékben átélhesd a vertcsipke művészetének varázsát és szépségét. Legyél részese egy valódi kézműves kalandnak nálunk!

A képeken látható csipkék zsűriszámmal rendelkeznek, a tulajdonomat képezik, egyéb felhasználásukhoz nem járulok hozzá! A minták másolása tilos!

A csipke szeretetének története

Egy életút a kézművesség világában

A csipkével kapcsolatban elmondhatom, hogy családi hagyományként öröklődött rám. Először a nagymamám foglalkozott csipke készítéssel, tanítással. Ő, Mógáné Reguly Margit, abádszalóki csipketelepének volt a vezetője, tanítója. Az édesanyám pedig abban a környezetben nőtt fel, ahol a lányokat is nap, mint nap látta tanulni. Én is hasonlóképpen már gyerekként megismerkedtem ezzel a kézműves mesterséggel, úgy is mondhatnám: a csipkekészítés megismerése elkerülhetetlen volt számomra.

Felnőttként már én is szerettem volna a szobámat vertcsipkével díszíteni. Édesanyám bíztatott, készítsek magamnak, hiszen a technikát már jól ismerem. Az első munkám, ami egy kis alátét volt, beadtam zsűrizésre a Népi Iparművészeti Tanácsnak. Természetesen nagyon örültem, hogy elfogadták. A második beadott munkámra már „A” kategóriát kaptam, ami a legmagasabb népművészeti fokozat.

Ezek a sikerek buzdítottak a további munkára.

Csipkeház - Révészcsipke
Csipkeház - Révészcsipke

Ismerd meg hogyan készül

Vertcsipke készítése

A vertcsipke több szállal, orsóval (verőkével) egy henger alakú verőpárnán készül. Az alapveréseket, körülbelül egy hét alatt el lehet sajátítani. Ez után eldönthetjük, méteres, vagy
új stílusú csipkét szeretnénk készíteni. Mindig mintakarton alapján dolgozunk. A méteres csipkéhez sok orsót (néha 100-nál is többet), az új stílusúhoz 16-18 orsót használunk. Mindkét esetben a minta határozza ezt meg. Az új stílusú csipkénél fordulásokat (kerek, hegyes, gömb,
stb.) és betöltéseket használunk.

Bemutatótermünk látogatásakor egy igen részletes bemutatásban, és akár kipróbálásban is részed lehet.

Egyedülálló az egész országban

Ez az ország egyetlen olyan vertcsipke bemutatóterme, ahol a munkák és a munkabemutató megtekintésén kívűl, a csipkeverést tanulni is lehet, és az összes kiállított darab megvásárolható vagy hasonló rendelhető!

Célom nem egy múzeum létrehozása volt, hanem a vertcsipke mai használatának bemutatása a lakáskultúrában és az öltözködésben. Munkabemutató alkalmával lehetőség van arra is, hogy akinek kedve van, kipróbálja a csipkeverést. Fiatalok és idősebbek körében egyaránt szeretném népszerűsíteni ezt a tevékenységet, igény esetén akár egyéni, akár csoportos formában. A tanítás akkor is megoldható, ha valaki messzebb lakik, hiszen azért „Csipkeház”, mert vendégszobák is tartoznak hozzá, amelyekben, szándékom szerint, szintén megjelenik a csipke, mint díszítés.

Elismerések és díjak

A vertcsipke művészetének eredményei

Örömmel osztom meg veled, hogy pályafutásom során számos elismerést és díjat vehettem át, amelyek nagy megtiszteltetés számomra és erősítik elkötelezettségemet a vertcsipke művészetében.

Csipkeház - Révészcsipke

Kiállítások

A Révész csipke rendkívül szerteágazó kiállítási turnét futott be az elmúlt évtizedek során. Hazai téren számos városban bemutatta műveit, beleértve Bábolnát, Békéscsabát, Budapestet, Gyöngyöst, Kiskunhalast, Kiskunlacházát, Kunszentmártont, Szekszárdot, Szentendrét, Szolnokot, Tatát, Tokajt és Zalaegerszeget.

A külföldi kiállítások szintén fontos szerepet játszottak a művészeti pályán. Angliától Ausztrián és Ausztrálián keresztül egészen Svédországig és Szlovéniáig, több európai országban is bemutatkozott. Ezek a nemzetközi kiállítások lehetőséget teremtettek a vertcsipke művészetének globális népszerűsítésére és elismertségének növelésére.

Csipkeház Apartman és Bemutatóterem

Egyedülálló lehetőség a művészet iránt érdeklődőknek és a művészeti hagyományokat kedvelő látogatóknak.

Bemutatóterem

A bemutatóterem egy valódi kincsesbánya, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a vertcsipke varázslatos világába. A Csipkeházban található gyűjteményekben számos egyedi és különleges vertcsipke darab látható, melyek több évtizedes munkámat és elkötelezettségemet tükrözik.

A Csipkeház nyitva áll mindazok előtt, akik szeretnék felfedezni és mélyebben megérteni a vertcsipke művészetének szépségeit és gazdagságát. Legyen az egy tapasztalt kézműves, egy művészeti hagyományokat ápoló személy vagy egyszerűen csak egy érdeklődő. Mindenki megtalálhatja maga számára az inspirációt és örömforrást a vertcsipke világában.

Legyél részese egy valódi kézműves kalandnak nálunk!

Elérhetőségek

Nyitvatartás

Hétfő: szünnap

Keddtől – Péntekig: 10:00 – 17:00

Szombat – Vasárnap: 10:00 – 18:00

Belépők

Felnőtt: 700,- Ft

Gyermek (7-től 18 éves korig): 500,- Ft

Csoportos felnőtt (1o fő felett): 600,- Ft