Látnivalók

Csipkeház Apartman és Bemutatóterem

Fedezd fel a környék látványosságait

A felsoroltak mellett még sok-sok lehetőség van a környéken kirándulásra, kerékpározásra.
Amennyiben igényt tartasz rá, szívesen segítek Neked és a családodnak, barátaidnak a pihenésetek megszervezésében.

Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

Az egész évben üzemelő fürdőkomplexum 9 kültéri medencével és fedett medencékkel is rendelkezik. Az 5ha alapterületen a medencék mellett rengeteg zöld területen, fák árnyékában hűsölhetnek a pihenni vágyók.

A szórakozni és felüdülni vágyókon kívül sok vendég a gyógyulása érdekében keresi fel a fürdőt, hiszen a víz magas alkáli-klorid és hidrogén karbonát tartalmának köszönhetően számos egészségi problémára nyújt gyógyírt, mint például:

  • mozgásszervi
  • reumatológiai
  • nőgyógyászati betegségek.

 

A gyógyászati központban pedig fürdőgyógyászati kezelések igényelhetők. Gyógysó szobával és krioszaunával is rendelkezik.

Strandfürdő
Baghy - Szinyei Merse kúria

Baghy - Szinyei Merse kúria

A XIX. század második felében emelt, történelmi jelentőségű présház újjáéledt szépségében, mint helyi termékek bemutató helyisége és falusi rendezvények központja, hűen tükrözi a környék természeti és kulturális gazdagságát. A Baghy család hagyatéka, melyet az épület őriz, méltán büszkélkedhet történetével, amely a XIX. század második felében kezdődött, amikor birtokot vásároltak Cserkeszőlő-Tópartpusztán és az egykori intéző lakból kialakították az alapjait a mai kúriának. Az épület az idők sodrásában többször is átépült és átalakult, napjainkban pedig nemcsak a múlt emléke, hanem a jelen helyi gazdaságának és kulturális életének fontos pillére.

Az épület részeként említésre méltó a műemlék borospince is, mely a település nyugati részén, az egykori kastély mellett, a homokbucka alatt kapott helyet. Egyedülállóan megmaradt a korabeli majorsági épületek közül, évszázadokon át hordozva a környék szőlőtermelésének és borászatának hagyományait. Az 1902-ben épült pince a vidéki örökség megőrzését szolgáló LEADER Helyi Akciócsoportok támogatásával 2012-től került teljes felújításra, megőrizve ezzel a régmúlt gazdagságát és értékeit a jövő generációk számára. A pince a Szinyei Merse Félix és családja korabeli gazdaságának fontos eleme volt, itt készültek a híres csemege ürmös és a special sec borok, emellett a szőlő feldolgozására is szolgált az előtéri helyiség.

Szent Benedek Katolikus Templom

Cserkeszőlő gyógyturizmusának központjában emelkedik a Szent Benedek temploma, melynek építése az 1990-es években kezdődött és teljes egészében 2005-ben fejeződött be. A templomot dr. Beer Miklós váci megyéspüspök szentelte fel 2005-ben, a búcsú alkalmával. Ez a katolikus közösség számára fontos vallási központ, melyben Szent Benedek, Európa fővédőszentje tiszteletére szentmiséket tartanak. Az épületet Fehér István építész tervei alapján hozták létre, míg a belső tér kialakításában Dragonits Márta belsőépítész, Bráda Tibor és Tölg-Molnár Zoltán festőművészek, Madarassy István szobrászművész és Kukucska Pál asztalosmester vett részt.

A templom szentelési szentmiséje ünnepi hangulatban zajlott, melyen a Budavári Nagyboldogasszony Templom Ének- és Zenekara, Tardy László karnagy vezetésével közreműködött. A templom és a plébánia az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, mely a gyógyturizmus és a falu népes katolikus közössége számára is fontos szerepet játszik.

Szent Benedek Katolikus Templom
Tiszakürti Arborétum

Tiszakürti Arborétum

Az idilli Tiszakürti Arborétum ősparkja az 1800-as években kapta kezdeti formáját a Bolza grófok által. Az eredetileg kastélykertként funkcionáló területet 1962-ben nyilvánították hivatalosan arborétummá, amely mára az ország legnagyobb arborétumai közé emelkedett 60 hektáros területével. A parkban kanyargó kövezett sétautakon barangolva lehetőségünk nyílik felfedezni több kontinens botanikai kincseit.

A parkban található artézi kút télen is csörgedező vizével, vízköpőivel és medencéjével a látogatók nyugalmát és gyógyulását szolgálja. A kút vizének kellemes, kissé kénes és fluorban gazdag ásványos összetétele különleges gyógyhatást hordoz magában.

A főbejáratnál található látogatóközpontban jegyvásárlási lehetőség mellett megismerhetjük a park történetét és érdekességeit bemutató vetítéseket is. Az arborétum sétája során figyelmet érdemelnek az itt található szobrok is, különösen Vas Csaba által alkotott, közel hat méteres, titokzatos mosolyú Niké (nimfa) szobra, amely magával ragadó művészi értéke miatt vonzza a látogatókat.

Az arborétum minden évszakban más arcát mutatja, de leginkább a május virágos pompája és az október lombszíneződése teszi feledhetetlenné a látogatást, amikor a park igazán varázslatossá válik a természetben rejlő szépségeknek és a mesterséges alkotásoknak köszönhetően.

Öcsödi József Attila emlékház

A József Attila Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény a költő egykori iskolájában és a vele egybeépült tanítói lakás szobáiban kínál egyedülálló élményt. Az emlékház egyik szobája teljes egészében József Attila életét és munkásságát mutatja be, különös hangsúlyt fektetve a költő itt töltött éveire és az itt megszületett alkotásaira.

A gyűjtemény másik része a Körös völgyének természeti kincseit tárja elénk, bemutatva a gazdag növény-, állat- és vízi világot, valamint a folyószabályozások és a kubikosélet titkait. Egy másik helyiségben pedig megcsodálhatjuk a paraszt-polgári élet szobabelsőjét, melyben a mindennapi élet kellékei elevenednek meg.

A tanterem tematikus elrendezésében a helyi földművelés és állattartás eszközei, a konyhai és kamrabeli használati tárgyak, valamint a társadalmi körök hagyatéka kap hangsúlyos helyet. Az épület, mely egykor református elemi fiúiskolaként szolgált, mára a múzeum otthona lett, hűen megőrizve a költővel és a helyi történelemmel kapcsolatos emlékeket.

Öcsödi József Attila emlékház
Kontyvirág tanösvény

Kontyvirág tanösvény

A Tőserdei Holt-Tisza tanösvény különleges élményt nyújt a természet szerelmeseinek. A 3500 méter hosszú tanösvény könnyen megközelíthető a Tőserdei Holt-Tisza (Szikra) hídjától, ahol a szabadstrand parkolója mellett található. A terület egész évben látogatható, gyalogosan vagy kerékpárral is bejárható, sőt, száraz időben akár kerekesszékkel is lehetőség van a felfedezésre.

Az egyedülálló területen az XIX. századi folyószabályozás előtti állapotok elevenednek meg. A Szikrai és az Alpári Holt-Tisza, valamint a holtágak mentén liget- és láperdők, ártéri mocsarak és mocsárrétek találhatók, ahol a természet változatos élővilága ötvöződik. A területen található szabad strand, termálfürdő, kilátótorony és csónakázási lehetőségek a pihenés és kikapcsolódás ideális helyszíneivé teszik.

A Kontyvirág-tanösvény különösen érdekes, sárga félkör jelzésű útvonal, mely a holtág és az ártéri erdő rejtett szépségeit mutatja be. A tanösvény felszereltsége és útvonala ideális a természet felfedezéséhez, bár nagyobb árvizek idején látogathatósága korlátozott lehet.

A tanösvény környezetében különleges növény- és állatvilág található. A keményfa ligeterdőkben ritka növények és madarak élnek, míg a puhafa ligeterdők lakói között baglyok és denevérek is fellelhetők. Az Alpári-réten pedig gémfélék fészkelőtelepét is megcsodálhatjuk, mely a terület különlegességeivel együtt teszi emlékezetessé a látogatást.

Kunszentmárton Helytörténeti Múzeum

A Kunszentmártoni Múzeum a város néprajzi, történeti és régészeti emlékeit mutatja be egykoron a Nagykun Kerületi Börtön épületében. A múzeum különlegessége az egykori börtön belső tereinek és celláinak megőrzése, melyek ideálisak kézműves kiállítások számára. Az 1960-as évek végén indult gyűjtemény a helytörténeti és régészeti emlékek mellett bemutatja a helyi kismesterségek történetét és eszközeit is.

Az egyedülálló cukrászműhely, valamint az épület barokk boltíves folyosói és nagy belmagasságú kápolnája igazi különlegességeket kínálnak a látogatóknak. Az egykori börtönfolyosók, a börtönkápolna hangulata, és a rácsok mögötti történetek izgalmas utazást jelentenek az egykori börtön életébe. A helybéliek szívesen mesélnek neves betyárok szökéseiről és az épület különleges múltjáról.

A múzeum fő feladata a település és a Tiszazug régi kismesterségeinek bemutatása, a helyi igazságszolgáltatás kutatása és a környék történeti és néprajzi örökségének megőrzése. Az épület, mely már több mint kétszáz éve áll a Körös-partján, összeköti a különböző korszakokat, és méltó őrzője a régi Kunszentmárton és a Tiszazug történelmének és emlékeinek.

Kunszentmárton Helytörténeti Múzeuma